Stop hooikoorts en allergie door Buteyko oefeningen - Masha Anthonissen-Kotousova

Buteyko methode voor babys

Het woord “allergie” werd voor het eerst gebruikt in 1906 door Von Pirquet. “Allos” is in het Grieks “ander” en “ergon” is “werk”. Allergie betekent “anders werken” of “anders reageren”. Zo wordt de overdreven afweerreactie van het afweersysteem van het lichaam op een bepaalde stof genoemd. In de laatste decennia wordt de hoeveelheid mensen die last hebben van diverse soorten allergieën iedere tien jaar verdubbeld. De meest voorkomende vorm van allergie is hooikoorts. Zo heet de allergie voor pollen van grassen en bomen.

De symptomen van hooikoorts kunnen divers zijn. Meestal krijgt iemand die allergisch voor pollen is, last van een loopneus, veelvuldig niezen, een verstopte neus, rode ogen met een jeukend of branderig gevoel en tranende ogen. Soms ontstaan er huiduitslag of kribbelhoest en een opgezwollen keel of kunnen er astma-aanvallen (benauwdheidsaanvallen) ontstaan door allergie voor pollen.

Pollen waren er altijd in de lucht. De vraag rijst waarom steeds meer mensen last van hooikoorts hebben?

Omdat de oorzaken van allergie tot nu toe in de medische wereld niet helemaal zijn begrepen, zijn de behandelingen meestal alleen gericht op symptomenbestrijding. Daarom wordt vaak gedacht dat allergie ongeneeslijk is.

Intussen heeft de arts, fysioloog en bekende wetenschapper Konstantin Buteyko al in de 60-er jaren van de 20-ste eeuw de theorie van de “aandoeningen door diepe ademhaling” geïntroduceerd. Deze theorie liet vervolgens het principe van het ontstaan van allergische reacties verklaren. De oorzaak van een overdreven reactie van ons afweersysteem ligt in chronische hyperventilatie. Dr. K. Buteyko heeft vastgesteld dat alle mensen met allergie chronische hyperventilatie hebben. Diepe ademhaling verstoort de stofwisseling en veroorzaakt het verkeerde antwoord van het immuunsysteem. Normaliseer je ademhaling, laat de chronische bovenmatige longventilatie verdwijnen en je zult niet meer last hebben van allergie.

Het toepassen van de Buteyko-oefeningen heft aanvallen van allergie en hooikoorts binnen enkele minuten op: een verstopte neus wordt geopend, de opzwelling van slijmvliezen verdwijnt, nies- en hoestbuien verdwijnen, jeuk en branderig gevoel in de ogen verdwijnt, opgezwollen oogleden worden weer normaal, huiduitslag verdwijnt, benauwdheid verdwijnt etc.

Het systematisch toepassen van de Buteyko-oefeningen normaliseert de ademhaling geleidelijk aan, allergie en hooikoorts verdwijnen dan, ook bij mensen die hun hele leven last daarvan hadden. Degene die in de zomerperiode nauwelijks naar buiten kon vanwege enorme allergie tegen grassen, kan opeens probleemloos in een tent logeren tussen grassen.