Over Astma K.P. Buteyko

Buteyko over astma
Twee honderd jaar geleden werd astma als een milde ziekte beschouwd. Over het algemeen betekende het hebben van astma, een leven lang vrij zijn van andere ziektes. Maar niemand kon uitleggen, hoe astma het krijgen van andere ziektes voorkwam, of waarom astmatici langer leefden dan andere mensen. Tegenwoordig weten we, dat astma geen gewone ziekte is. Krampachtige vernauwing van de bronchiën (bronchospasmen), de belangrijkste component van astma, werkt als een beschermend mechanisme om biologische constanten en belangrijke functies van het lichaam binnen de norm te houden.

We weten ook dat er geen astma en geen bronchospasmen kunnen ontstaan zonder dat het CO2 (kooldioxide) niveau in de longen te laag is. Aangezien de stofwisseling en het immuunsysteem alleen maar goed kunnen functioneren als het CO2-niveau normaal is, verschaft de vermindering van CO2-verlies de mensen met astma een lang en gezond leven. Astma is namelijk een krachtige bescherming, die de astmatici voorziet van een verbeterd biologisch systeem. Bronchospasmen zijn klaarblijkelijk een manier, waarop het lichaam in staat is zich aan de omgeving aan te passen.

De hedendaagse behandeling van astma met medicijnen heeft tot doel dit beschermingsmechanisme op te heffen. Het lichaam verdedigt zich dan steeds meer met nog sterkere bronchospasmen. Dit leidt tot een snelle verergering van astma als gevolg van een medicinale behandeling.

Het is niet mogelijk om astma te genezen door het weghalen van een beschermingmechanisme zoals de bronchospasmen zijn. Alleen wanneer de toestand die verantwoordelijk is voor de bronchospasmen wordt weggenomen, kan astma verdwijnen.

Moskou, maart 2003, K.P. Buteyko M.D., Ph.D