Cursus

Om de Buteyko-methode te leren, is een cursus van vijf lessen van 1 tot 1,5 uur nodig die over vijf dagen dienen te worden verspreid. Het is onmogelijk om nog sneller de methode te leren, want de sterkte van de training kan pas geleidelijk aan worden opgevoerd naarmate u zich de methode eigen maakt.

Op de eerste dag bestudeert u uw ademhaling en leert u de ademhaling rustiger te maken door de juiste houding. U begint te leren hoe u het middenrif kunt ontspannen, daardoor kunt u sommige symptomen van uw ziekte al opheffen.

Succes begint bij ontspanning

Op de tweede dag leert u hoe u de ademhaling door het ontspannen van het middenrif kunt verminderen. U leert de lichte mate van de training, zodat uw ademhaling rustig en regelmatig blijft en u leert steeds beter hoe u de symptomen van uw ziekte, zoals benauwdheid, kortademigheid, verstopte neus, allergie- of hooikoortsaanvallen, hoofdpijn, angina pectoris aanvallen, hoestbuien, paniek-aanvallen etc. kunt opheffen door deze training.

Vanaf de derde dag begint u de sterkere mate van het trainen te leren om de gezondheid te herstellen en de sterkte van de training wordt op de vierde en vijfde dag geleidelijk aan opgevoerd. Bij dit proces wordt u door uw docent aandachtig geobserveerd om mogelijke fouten te corrigeren.

Tijdens de cursus krijgt u een goed inzicht in de relatie tussen chronische hyperventilatie en zogenaamde “welvaartsziekten”. U zult ontdekken wat er in uw lichaam gebeurt wanneer uw ademhaling te diep wordt en hoe het herstel van chronische ziekten verloopt.
De cursus wordt meestal in groepen gegeven. U kunt dan zien, hoe de methode ook bij anderen werkt.

In het begin leert u zittend. Vervolgens traint u ook bij lichamelijke inspanning. Na afloop van de cursus traint u zelfstandig en wordt u zo nodig via telefoon of per email begeleid. Twee à drie maanden na de cursus vindt een terugkombijeenkomst plaats of krijgt u een enquêteformulier met vragen over de door u bereikte resultaten.

Hoeveel tijd per dag wordt getraind, is afhankelijk van uw gezondheidstoestand en de geplande snelheid van herstel. De meeste mensen worden in het begin geadviseerd om de Buteyko-ademhalingstechniek alleen toe te passen wanneer de symptomen van hun ziekte ontstaan, om deze op te heffen. Vervolgens wordt geadviseerd om gemiddeld 40 minuten per dag te trainen. De training kan ook tijdens gewone dagelijkse activiteiten uitgevoerd worden, zoals wandelen, huishoudelijke activiteiten, autorijden enz.

Een regelmatige Buteyko-training stelt de mens in staat om de ademhaling te normaliseren en een goede en stabiele gezondheid te bereiken.

De data van de komende cursussen kunt u in de agenda vinden.